خدمات بازرسی ، فنی و آموزشی شرکت ایده پردازان رسپینا IPR در رابطه با لیفتراک ها
۱- بازرسی فنی و ایمنی بصورت ادواری و سالیانه
۲- ارائه گزارش فنی در رابطه با موارد مغایر با آیین نامه ایمنی لیفتراک ها و استانداردهای جهانی
۳- مشاوره و ارائه راه حل های فنی جهت رفع ایرادات و موارد مغایر با الزامات آیین نامه
۴- صدور گواهی سلامت لیفتراک ، استاکر و ریچتراک با مجوز رسمی از وزارت کار ایران
۵- برگزاری دوره های آموزشی باربرداری و ایمنی لیفتراک با همکاری مجتمع آموزشی نوین پارسیان البرز
لیفتراک و اهمیت بازرسی لیفتراک
افرازه یا لیفتراک ماشینی است دارای یک دکل، شاخک و ملحقات که با توجه به نوع فعالیت برای حمل و نقل، جابجائی و انبار نمودن بارها در اشکال و ظرفیتهای مختلف طراحی و ساخته میشود و متناسب با نوع کار و محیط از سوختهای فسیلی، گاز یا برق استفاده میکند.
نحوه کار و انواع لیفتراک
لیفتراک ماشینی صنعتی است که برای بالا بردن و جابجایی مواد و مصالح در مسافتهای کوتاه استفاده میشود. لیفتراک در اوایل قرن بیستم به وسیله شرکتهای مختلف از جمله کمپانی تولیدات انتقال قدرت کلارک و کمپانی تولیدات بالابری ییل و تاون اختراع شد. لیفتراکها تبدیل به ابزاری ضروری در فعالیتهای تولیدی و انبارداری شدهاند. بر اساس آمار، تنها در سال ۲۰۱۳ بیست تولیدکننده برتر لیفتراک در جهان حدود ۹۴۴ هزار دستگاه به ارزش ۳۰٫۴ میلیارد دلار به فروش رساندند.
کاربردهای عمومی لیفتراک
لیفتراکها برای حمل بار در حداکثر وزن معین و مرکز ثقل مشخص به کار گرفته میشوند. چنین اطلاعاتی توسط تولیدکننده روی پلاکی درج میشود، و بارها نباید از این مشخصات تجاوز کنند. یکی از ویژگیهای مهم لیفتراک این است که باید دارای فرمان حرکت چرخ باشند. فرمان لیفتراک قابلیت جهت دهی در گوشههای تنگ را افزایش میدهد، هر چند تفاوتهای قابل توجهی نسبت به تجربه معمول رانندگان با دیگر ماشینهای چرخ دار دارد.
کنترل و قابلیتهای لیفتراک
هیدرولیک لیفتراک یا از طریق اهرمهایی که مستقیماً روی سوپاپ هیدرولیک تأثیر میگذارند، و یا به وسیله محرکهای کنترل برقی با استفاده از اهرمهای کوچکتر، کنترل میشوند. روش دوم، به طراحان لیفتراک آزادی عمل بیشتری در طراحی ارگونومیک میدهد.
لیفتراکها در انواع و ظرفیتهای بار متعددی موجود هستند. در یک انبار معمولی، بیشتر لیفتراکها دارای ظرفیت باری بین یک تا پنج تن هستند. لیفتراکهای بزرگتر ظرفیت بالا بردن بار تا وزن ۵۰ تن را هم دارند که برای کاربردهایی همچون حمل کانتینرهای سنگین استفاده میشوند. از جمله رایجترین انواع لیفتراک، میتوان به لیفتراک دستی، لیفتراک برقی، لیفتراک دیزلی و لیفتراک دوگانه سوز اشاره کرد.
با توجه به اینکه در صورت استفاده نادرست و عدم رعایت نکات ایمنی ممکن است آسیبهای جدی به راننده لیفتراک و بارها وارد شود، استانداردها و دستورالعملهای ایمنی خاصی برای استفاده از لیفتراکها تهیه شدهاند. همچنین راهکارهای جانبی دیگری نیز برای کاهش خطرات ناشی از لیفتراک به وجود آمده است.
اهمیت و ضرورت آموزش لیفتراک
ما فکر میکنیم آموزش لیفتراک بدیهی است، چرا که لیفتراک ماشین نسبتاً بزرگی است که قطعات متحرک و قدرت بالایی دارد و با توجه به اعداد و ارقام، باعث مرگ بیش از ۸۵ نفر درسال میشود، حدود ۳۵ هزار آسیب جدی به بار میآورد و ۶۱ هزار حادثه نه چندان جدی را شامل میشود، اما این اتفاقات میتواند با آموزش صحیح کاهش یابد یا حتی دیگر پیش نیاید. عواملی همچون قطعات ارزان، سرعت زیاد لیفتراک، بار زیادش و … باعث خطرات جانی زیادی در رابطه با رانندهها و اشخاص پیاده اطراف آن میشود.
• اصولاً در حوادث و آسیبهای لیفتراک بیشترین خطا از راننده است. این آسیبها وقتی اتفاق میافتد که راننده لیفتراک:
• قبل از سوار شدن لیفتراک را به طور کامل چک نکرده است.
• کمربند خود را نبسته است.
• آموزش لازم برای قوانین فیزیک مربوط به بلند کردن و جابهجا کردن بارهای سنگین را ندیده است.
• آشنایی لازم جهت اداره یک لیفتراک به خصوص را نداشته است.
• با بیدقتی لیفتراک را رانده است.
• لیفتراکهایی را رانده که درست کار نکرده یا قطعاتش نیاز به تعمیر داشته و امن نبوده است.
• لیفتراکهایی را رانده که زیادی بار داشته یا ارتفاع بار بیش از اندازه استاندارد بوده است.
• لیفتراک را با سرعت زیادی رانده است.
رایجترین دلایل مرگ و میر با لیفتراک:
• ۴۲٪ از دست دادن کنترل لیفتراک
• ۲۵٪ تصادف لیفتراک با سطحی دیگر
• ۱۱٪ برخورد با لیفتراک دیگر
• ۱۰٪ زیر گرفتن شخص به وسیله لیفتراک
• ۸٪ ماندن زیر وسایلی که از بالای لیفتراک بیفتد
• ۴٪ افتادن از روی صفحه لیفتراک
آموزش مناسب لیفتراک از حوادثی که در سایت اتفاق میافتد جلوگیری میکند یا حداقل از تعدادشان میکاهد. یکی از مسایل بسیار مهم پریدن از روی لیفتراک است؛ توجه داشته باشید که بسیاری مرگ و میرها ناشی از پریدن راننده از بالای لیفتراک است. لطفاً حتی وقتی لیفتراک تا نیمه کج شده بود نیز از روی آن به پایین نپرید.
راهکارهایی برای جلوگیری از آسیب های جدی لیفتراک:
• نصب تابلوی سرعت لیفتراک: این تابلو هم برای افراد پیاده به کار میآید که بدانند سرعت لیفتراک چقدر است، هم برای خود راننده لیفتراک که حواسش به سرعت ماشین باشد و وقتی از سرعت مجاز تندتر رفت، صدای آژیر لیفتراک بلند شود.
• نصب آینههای بیشتر برای لیفتراک و نصب دستگاه آژیر در مکانهایی که لیفتراک حرکت میکند که هنگام نزدیک شدن به این دستگاهها سنسور آژیر از نزدیک شدن لیفتراک خبر میدهد.
• مشخص کردن قسمتی از محدوده کارخانه یا … که لیفتراک فقط در آن مسیر رفتوآمد کند.
اگرچه سرمایهگذاری درست و حسابی روی لیفتراک شاید خرج زیادی باشد، لیفتراک ارزان و ناامن چنان مشکلاتی در پی دارد که یک لیفتراک گران واقعاً میارزد. لیفتراک ماشین سنگینی است و خیلی راحت میتواند خرابی زیادی به بار بیاورد. پس آموزش و گرفتن گواهینامه این ماشین سنگین از ضروریات کار است.